SEU COMARCAL GANDIA: TOSSAL, 5 BAIX telèfon 96 296 58 23
GRUP MUNICIPAL AJUNTAMENT DE GANDIA: PLAÇA MAJOR, 1 telèfon 96 295 96 76

dijous, 26 de febrer del 2009

Moció antenes

Facund Puig Muñoz i Josep Miquel Moya, regidors del Grup Municipal Bloc-Verds a l’Ajuntament de Gandia, presenten davant la consideració del Ple la següent

MOCIÓ

Des de fa anys, existeix una evident preocupació social pels possibles efectes de les emissions de les antenes de telefonia mòbil en la salut dels ciutadans. Esta preocupació és compartida per part de la comunitat científica i fins i tot per l’Organització Mundial de la Salut que va encetar un estudi epidemiològic al respecte per establir la seua incidència real o la pròpia Unió Europea que recomanava en 1999 als països membres l’adequació de les seues legislacions estatals.

Certament, la mancança d’una legislació restrictiva, estatal i autonòmica, fa molt difícil la uniformitat pràctica i, així les coses, els ajuntaments han intentat, mitjançant ordenances municipals, regular la instal·lació, la majoria de les vegades des del punt de vista urbanístic, trobant-nos amb una gran disparitat de criteris i, el que és més desconcertant, amb algunes ordenances en vigor i d’altres anul·lades per sentències judicials.

On sembla haver una estesa coincidència és en la necessitat d’articular mesures per evitar la presència de fonts generadores de camps electromagnètics prop d’espais considerats altament sensibles. Esta era també una de les recomanacions del Consell Europeu en 1999, quan reclamava restriccions segons les característiques particulars de la població més directament exposada. Òbviament, hem de considerar particularment sensibles les infraestructures educatives o sanitàries, per exemple.

L’Ajuntament de Gandia ha fet esforços els darrers anys per intentar legislar esta qüestió i, entre altres coses, obligar els diferents operadors a la presentació i execució d’un pla global que concentre els distints emissors i evite la seua proliferació.

Però el ben cert és que, a hores d’ara, continuen existint antenes en llocs que podríem considerar altament sensibles i no coneixem cap avanç pràctic en la racionalització de la seua instal·lació en el terme municipal. Unes d’eixes esmentades antenes es troben contigües al Col·legi Públic Joan XXIII i són causa de gran preocupació entre la comunitat educativa, per la qual cosa entenem que des de l’Ajuntament de Gandia els hauríem de donar una resposta mínimament satisfactòria.

Conscients, però, que davant la inexistència d’una norma reguladora clara i contundent la capacitat legal de l’Ajuntament és ben relativa, és pel que elevem al Ple les següents

PROPOSTES D’ACORD

1.- Que l’Ajuntament de Gandia s’adrece a les empreses de telefonia mòbil que tenen instal·lades antenes a la Plaça del Garbí del Grau, front al Col·legi Joan XXIII, per negociar la possibilitat d’un canvi d’ubicació de les mateixes a un lloc considerat com a menys sensible, fins i tot, si és el cas, oferint alternatives de propietat municipal.

2.- Que l’Ajuntament de Gandia constituïsca una comissió per tractar exclusivament el tema de les fonts generadores de camps electromagnètics i intentar la redacció i aprovació d’una ordenança municipal al respecte, prenent com a base els distints antecedents en altres municipis.

Gandia, 23 de febrer de 2009
.
blocverdsgandia.org