SEU COMARCAL GANDIA: TOSSAL, 5 BAIX telèfon 96 296 58 23
GRUP MUNICIPAL AJUNTAMENT DE GANDIA: PLAÇA MAJOR, 1 telèfon 96 295 96 76

dijous, 26 de febrer del 2009

RODA DE PREMSA MOCIÓ ANTENES JOAN XXIII

· Bon dia

· Volem comunicar-vos una moció que hem presentat per al proper plenari i que fa referència a les antenes de telefonia mòbil que existeixen a la Plaça del Garbí al Grau, enfront del Col·legi Joan XXIII.

· La presència d’estes antenes fa temps que ve causant una certa preocupació en la comunitat educativa pels possibles efectes de les radiacions electromagnètiques.

· Este és un tema encara no resolt no només a l’estat espanyol sinó fins i tot a tot Europa.

· Hi ha un debat científic sobre els possibles efectes en la salut humana de les fonts emissores de radiacions (antenes, transformadors, línies d’alta tensió...)

· Un debat que va obligar a l’Organització Mundial de la Salut a encetar un estudi epidemiològic (que està encara en marxa) i a la Unió Europea a aprovar una directiva (l’any 1999) en què recomanava als estats membres l’adopció d’una sèrie de mesures.

· L’estat espanyol va aprovar en l’any 1998 una llei i l’any 2001 un reglament que estipulen els límits de radiació i d’exposició, evidentment dins dels paràmetres marcats per la directiva europea però molt més alts que altres països europeus.

· El ben cert és que, a l’espera dels resultats d’eixe estudi de l’OMS, hi ha científics que consideren que els nivells permesos són massa elevats, la qual cosa provoca inquietud i fins i tot alarma social en alguns casos.

· Davant d’això, molts ajuntaments redactaren ordenances per regular la instal·lació d’antenes, quasi sempre des del punt de vista urbanístic, com ara Gandia que intentava, d’una banda, ordenar el marasme i controlar la proliferació d’antenes i, d’una altra, allunyar-les de llocs que podríem considerar altament sensibles, com ara hospitals o col·legis.

· Moltes de les ordenances, com la de Gandia, han estat recorregudes per operadors de telefonia i algunes han estat anul·lades i altres continuen en vigor. De manera que hi ha una gran disparitat de legislació local al respecte.

· Però tots vénen a coincidir en que, en aplicació del criteri de prudència, les antenes no deuen estar prop de llocs sensibles i, sobretot, que la població infantil no deu ser exposada.

· Però al costat del Col·legi Joan XXIII fa temps que hi ha dues antenes. Hi havia tres i es va aconseguir desmuntar-ne una.

· I des del Bloc, en base a eixe criteri de prudència i com a ressò de la preocupació existent entre la comunitat educativa, manifestada des de fa molt de temps, demanem dues coses:


o La primera d’elles és que, mentre no tinguem instruments legals per ordenar el tema, l’ajuntament negocie un canvi d’ubicació, si cal amb l’oferta de sòl municipal, perquè siguen instal·lades en algun lloc allunyat del col·legi.

o I, al mateix temps, que es constituixca una comissió per examinar les distintes ordenances municipals que existeixen arreu de l’estat espanyol i poder redactar-ne i aprovar-ne una específica per al nostre municipi que possibilite l’existència de les antenes però que regule la seua distribució i prohibixca la seua ubicació prop de determinats llocs, com ara els col·legis.

· Tornem a repetir que parlem d’una mesura de prudència perquè no sembla haver, encara, elements de judici suficients però també és cert que tant la OMS com la Unió Europea estan resseguint el tema i que molts ajuntaments tenen ordenances que ho regulen.

· Una ordenança que, en el nostre cas, ha estat anul·lada judicialment i crec que recorreguda en cassació però en qualsevol cas no en vigor.
.
blocverdsgandia.org